Abbaye de Leffe

Abbaye de Leffe, en bryggetradition siden 1240 Notre-Dame de Leffe blev grundlagt i 1152 og var et kloster for premonstratensiske kanoner, dvs. munke, der boede i et samfund præget af dets gæstfrihed. Leffe-klosteret i 1740, i sin storhedstid: i forgrunden kan vi se møllen med sin bindingsværksgavle ved hjælp af vandet i Leffe-floden. I baggrunden står to fjendens fæstninger overfor hinanden: Montorgueil-tårnet og slottet Crevecoeur. En lægmester brygger arbejdede for klosteret og lavede en Leffe-øl, der var så lækker, at sognebørnene foretrak at drikke en Leffe om søndagen frem for at gå i kirke. Abbeden måtte handle kraftigt. Klosteret og bryggeriet blev lukket under den franske revolution og syntes ikke at være andet end en fjern hukommelse, indtil klosteret blev genoprettet i 1929. I 1952 besluttede abbed Nys og Albert Lootvoet atter at tage Leffes bryggetradition op med dens velbevarede opskrift og tilbyder en række lækre Leffe-øl. I mellemtiden har AB-InBev taget fakkelen op og har forpligtet sig til at respektere traditionen med Leffe-øl, der er blevet brygget efter samme opskrift siden 1240.