Forstå "Bedst før" dato på øl

Fødevarer skal enten mærkes med udløbsdato eller "bedst før". "Bedst før" datoen for øl er på samme måde som vin meget forskellig alt efter typen og kvaliteten af produktet.

I danmark skal alle øl under 10% have en "bedst før" dato, som oftest er 12-24 måneder fra bryggedatoen. "Bedst før" bruges på produkter der ikke bliver farlige at bruge efter en bestemt dato. Vejledning om mærkning af fødevarer (foedevarestyrelsen.dk)

En god mørk kan ofte udvikle sig til noget endnu bedre ved at blive gemt i flere år efter "bedst før" datoen, hvorimod fx en billig pilsner kan blive udrikkelig få måneder efter "bedst før" datoen er overskredet.

Flere forhold har betydning for, hvordan øllen udvikler sig. Sollys er fx meget skadeligt for øl, men også temperatur spiller ind.

Hos brygshoppen.dk gør vi vores bedste for at opbevare øllene på den rigtige måde. Der er ingen vinduer ind til lager/butik og alle vores IPA'er opbevares på køl.

Om øllen bliver bedre eller dårligere med tiden er ikke en eksakt videnskab og ofte også en smags sag. En fingerregel er, at jo mørkere og stærkere en øl er, jo længere kan den gemmes. Ligesom fx vin og Whisky er det uvist, hvornår øllen når maksimum potentiale.

IPA er særlig da øltypen relativt hurtigt mister noget af sin smag. Derfor ser man ofte IPA'er med en "bedst før" dato helt ned på 6 måneder og krav om, at de skal være på køl. Det betyder ikke at en IPA, der er over dato, er dårlig. Det er da også muligt at få fadlageret IPA som eksempel på, at de kan tåle at blive flere år gamle. "Bedst før" datoen på IPA er bryggerens garanti for at deres øl lever op til sit fulde potentiale i de første 6 måneder, derefter går de måske fra "fantastisk" til blot at være en "god" øl.

Alderen kan påvirke prisen. Nogle øl vil falde i pris, mens andre vil blive betragtet som vintage (bestemt årgang) og stige i pris efterhånden som de modnes og bliver mere sjældne.

Se mere: Er det farligt at drikke øl efter udløbsdatoen? (videnskab.dk)